Hæren

10 ting, kampsoldater tit siger, og hvad det i virkeligheden betyder

Læsetid: 2 minutter

 

1. Føling, føling, vent, slut – Du har pissetravlt med at dø og/eller overleve. Alle skal holde kæft på radioen.

2. Skyggen er din ven – Man bliver solskoldet i krig, søg skygge mellem 12 og 15.

3. Har det – Du har hørt og forstået, hvad der lige blev sagt. Med mindre du er konstabel, så siger du det bare, fordi du ved, at så holder sergenten kæft.

4. Man har en plan indtil første møde med fjenden – Bruges ofte af officerer, der har lagt en dårlig plan, men som trænger til at vaske hænder.

5. ENDEX – End of Exercise. Du har fri, når din riffel er rengjort, når alle køretøjer er tanket og vasket, når dit skab spiller, og når hele kasernen er ryddet for cigaretskodder, Monsterdåser og hylstre. Med andre ord: Du får aldrig fri.

6. Vagten har magten – Du sidder i hovedvagten og må helt selv bestemme, hvem der kommer ind og ud af kasernen. Du har en ladt riffel, som du aldrig bruger. Du spiser pizza imens. Du er kongen!

7. Smerte er kun en svaghed, der forlader kroppen – Hvis det gør ondt, er du en tøs, hvis du siger det højt, er du fyret.

8. TIC – Troops In Contact. To soldater har tilfældigt strejfet hinandens baller i badet, og nu kan de ikke finde ud af, om de kan lide det eller ej.

9. Tænk, tast, tal – Tænk dig om, før du ringer hjem til din kæreste fra en øvelse. Det skal helst lyde, som om I laver noget vigtigt.

10. Get some! – Råbes i kor på skydebanen, når sergenten lige har sagt, at al ammo skal affyres, inden dagen er omme, og han er ligeglad med hvordan.

 

Om skribenten

Kaptajn Pjevs

Født i 1976 i Jelling. Blev udsendt til Helmandprovinsen i 2012 som delingsfører for 35 afghanske soldater i Camp Shorabak. Det var hans første og eneste udsendelse. Han taler aldrig om det.

Indtil sin opsigelse underviste han på Kampskolen i aftrækkerteknik med middelmådig succes.

Kaptajn Pjevs bor i dag i Køge, hvor han sælger støvler, høreværn og barduner fra en ladcykel bag stationen.

Nyhedsbrev

Om dette websted

Feltspaden leverer skarpe kommentarer og hårdfør journalistik om det danske forsvar.

Feltspadens indsigtsfulde historier er skrevet på ren fantasi. Enhver lighed med virkeligheden er en fejl, som vi ikke har fået rettet endnu.

Feltspaden på Instagram

Om dette websted

Feltspaden leverer skarpe kommentarer og hårdfør journalistik om det danske forsvar.

Feltspadens indsigtsfulde historier er skrevet på ren fantasi.

Enhver lighed med virkeligheden er en fejl, som vi ikke har fået rettet endnu.