Hæren

Livgarden fjerner højdekrav og tillader børnesoldater

Læsetid: 3 minutter

 

Institut for Menneskerettigheder har henvendt sig til Forsvaret.

De finder det indirekte diskriminerende, at man skal være 175 centimeter høj for at få adgang til det sagnomspundne erhverv, det er at være livgarder.

Det udelukker små mennesker, og det må man ikke, mener instituttet.

Men det laver Den Kongelige Livgarde nu om på. Højdekravet bliver nu fjernet helt.

Det samme gør kravet om, at en livgarder skal være myndig, for det er indirekte diskriminerende overfor dem, der endnu ikke er fyldt 18 år.

Alle kan nu få udleveret pelshue med licens til at glo stift og længe ud over en slotsplads fuld af turister. Med mindre man er fed, syg, sidder i kørestol, har dårlig ryg, mangler en arm, er allergisk overfor bjørn eller er bange for våben.

Den slags mennesker er Livgarden og Institut for Menneskerettigheder ligeglade med.

“Ja, vi er!” siger de i kor, men på en neutral og imødekommende måde.

Vi finder en skammel

Højdekravet er oprindeligt indført i Den Kongelige Livgarde, fordi det ud fra Forsvarets erfaring giver en vis autoritet at være høj.

Det fortæller chefen for Hærstaben, generalmajor Hans-Christian Mathiesen, på en usædvanlig kringlet måde til Berlingske:

“Vi har højdekravet, fordi man forbinder en vis legemshøjde med autoritet, og da den vagtgående garder håndterer flest mulige af de situationer, han kommer ud for, uden at skulle anvende magt, er det hensigtsmæssigt med en vis højde, så han kan nedtrappe tilløb til eskalation alene ved at være stor,” siger han og hiver efter vejret.

Men han mener alligevel ikke, at det ændrer noget, at højdekravet nu bliver fjernet:

“Det får ingen konsekvenser. Vi laver bare pelshuerne tilsvarende højere, og til de helt små børn finder vi en skammel. Det handler jo ikke om at vinde, det handler bare om at være med i Livgarden,” siger generalmajoren og breder sine arme ud for at vise, hvor rummelig han er.

Så lang er den

Forsvaret havde oprindeligt planer om kun at ændre højdekravet for kvinder, fordi kvinder i gennemsnit er 13 centimeter lavere end mænd. Planen var at sænke kravet for kvinder til 169 centimeter og fastholde kravet på 175 centimeter til mænd.

Men det turde ledelsen alligevel ikke.

“Så ville vi jo indirekte diskriminere alle små mænd, og det duer jo ikke,” griner generalmajor Hans-Christian Mathiesen og slår den fjollede tanke hen med en joke:

“Hvad er det bedste ved at være børnesoldat?”

Det ved jeg ikke, Hans-Christian… 

“Du kommer aldrig til at føle dig gammel.”

Ej, Hans-Christian… FN har her til morgen udtrykt bekymring for jeres beslutning… 

“Jaja, hvis Peter Pan laver en hær af børn, er det helt fint. Men hvis vi gør det, er det forrykt. Livgarden er en moderne virksomhed, hvor der skal være plads til alle. Længere er den ikke,” siger generalmajoren og rejser sig op og viser, hvor lang den er.

Hold da op… 

De nye ændringer gælder fra december 2018.

Om skribenten

Kaptajn Pjevs

Født i 1976 i Jelling. Blev udsendt til Helmandprovinsen i 2012 som delingsfører for 35 afghanske soldater i Camp Shorabak. Det var hans første og eneste udsendelse. Han taler aldrig om det.

Indtil sin opsigelse underviste han på Kampskolen i aftrækkerteknik med middelmådig succes.

Kaptajn Pjevs bor i dag i Køge, hvor han sælger støvler, høreværn og barduner fra en ladcykel bag stationen.

Add Comment

Click here to post a comment

Nyhedsbrev

Om dette websted

Feltspaden leverer skarpe kommentarer og hårdfør journalistik om det danske forsvar.

Feltspadens indsigtsfulde historier er skrevet på ren fantasi. Enhver lighed med virkeligheden er en fejl, som vi ikke har fået rettet endnu.

Feltspaden på Instagram

Om dette websted

Feltspaden leverer skarpe kommentarer og hårdfør journalistik om det danske forsvar.

Feltspadens indsigtsfulde historier er skrevet på ren fantasi.

Enhver lighed med virkeligheden er en fejl, som vi ikke har fået rettet endnu.