Ny veterancafé åbner i Helmandprovinsen 


Læsetid: 3 minutter

 

Det var helt tilfældigt.

Den tidligere tolk Kasmir Oman Dimdum surfede rundt på nettet og faldt over en dansk hjemmeside – veteranalliancen.dk. Her kunne han læse, hvordan en dansk veterancafé fungerer, og hvad der skal til for at starte op.

Det kræver ikke alverden, står der.

Så var ideen plantet i den radmagre, tidligere talibaner.

Kasmir Oman lærte dansk i Pakistan for mange år siden, og under krigen blev han derfor sat til at aflytte og rapportere, hvad danske soldater talte i satellittelefon om.

“Det var et nemt job. Jeg var kun i ildkamp en enkelt gang. Men jeg savner det alligevel,” siger han og går ind i den hvidmalede bygning, der nu huser Helmandprovinsens første veterancafé for talibanere.

‘Vi skal ikke glemme hyggen’ hedder caféen oversat til dansk.

“Det er det vigtigste, hyggen. Det kunne jeg læse alle steder. Kaffe og kage – så har man en veterancafé,” siger Kasmir Oman og giver sig til at vaske nogle plastikstole for støv og hundehår.

Lidt en mundfuld

Veterancaféen har en gårdhave, et par løse hunde og et lille køkken.

Engang husede den en almindelig bondefamilie, men de er enten døde, flyttet eller flygtet, så Kasmir Oman har sat det hele istand og lagt strøm ind via en dieselgenerator.

Så kan de se tv.

“I går så vi Saving Private Ryan. Det var lidt en mundfuld for de yngste. Især fordi vi ikke kunne finde underteksterne på nettet,” siger han og griner så højt, at det støver.

“I huset her kan man som veteran helt uformelt mødes og tale med ligesindede. Det er vigtigt at få snakket om, hvordan man klarer sig uden ben i en ørken uden kørestol, eller hvordan man håndterer det der spørgsmål, vi alle får hele tiden: Fik du skudt nogen?” siger Kasmir Oman Dimdum og går hen til en stor tavle, hvor der med kridt er skrevet flere tusind navne.

“Vi vil gerne lave en mindetavle over alle vores faldne kammerater, men der er simpelthen så mange, så indtil videre er det kun blevet til den her tavle. Her kan folk så skrive de navne på, som de kan huske.”

Det er planen, at veterancaféen skal arrangere udflugter, foredrag og morgenbrunch – ligesom de danske veterancaféer – men indtil videre er det kun blevet til en ugentlig gåtur til fredagsbønnen.

“Men vi har en kageordning!” udbryder Kasmir Oman Dimdum og åbner låget på en lille bagemaskine, der står på bordet, og som han fandt i resterne af Armadillo-lejren.

“Det’ sandkage!”