Hæren Politik

Søren Gade brød reglerne og skød med dysekanon til sin datters bryllup

Læsetid: 3 minutter

Forsvaret erkender, at proceduren blev brudt i en sag, hvor Søren Gade affyrede ni kaliberskud med en dysekanon til sin datters bryllup. De fleste oplysninger stammer fra BT.

Sager om politikere, der har lånt lokaler, tøj, sko og andre dyre ting til bryllupper, rammer nu også Venstres gruppeformand og tidligere forsvarsminister Søren Gade.

Feltspaden kan dokumentere, at Søren Gade fik særbehandling, da han lånte en dysekanon på Holstebro Kaserne under sin datters bryllup i september. Under middagen forsvandt han pludselig ud i terrænet, og kort efter hørte gæsterne ni store brag.

En halv time senere kom Søren Gade beskidt og forpustet tilbage og holdt en smuk tale til sin datter i officersmessen.

Med hjælp fra Søren Gades status i Holstebro Garnisons Officerforening, fik han koden til et våbenkammer på kasernen, hvor han forsynede sig med en dysekanon M/85, ni kaliberskud og et reb.

Han hoppede over hegnet bag forhindringsbanen og forsvandt i skoven.

Det er i strid med Forsvarets procedure, da en skarpskydning med dysekanon både kræver en sikkerhedsbefalingsmand og en hjælper, som kan holde øje med bagblæsten.

Hjælperen skal sikre, at der er frit mindst 60 meter bag kanonen, så det enorme tryk ikke forvolder skade på ting og sager og andre mennesker.

“Det er et brud på de røde reglementer og dermed ulovligt,” oplyser Hærens Kampskole i en krypteret mail.

 

Træskur i Plantage 42

Den tidligere forsvarsminister blev set flere steder i terrænet.

En orienteringsløber så ham skyde efter en måge, mens han løb i cirkler i et panserspor. En hundelufter gik med ørerne fulde af Radio24syv-programmet ‘Beskidte linjer’, så han opdagede intet, før han fik en lussing af lufttrykket, og gravhunden stak af.

BOOOM!

Granaten svævede 875 meter og ramte et foto af BTs chefredaktør Jens Grund, der var sømmet fast til et træskur i Plantage 42.

Begge dele gik op i røg.

Kommunikationsmedarbejder ved Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, Martin Særmark-Thomsen, oplyser i en telefonsamtale med Feltspaden, at han nu vil indskærpe overfor soldaterforeningerne, at Forsvarets materiel er Forsvarets materiel, og derfor skal det ikke skydes i stykker.

Det gælder også enkeltstående træskure i skove i Jylland.

“Vi laver en generel indskærpelse af, hvordan tingene skal køre, og vi arbejder videre med at ensrette reglerne, så de er helt klare for alle,” siger han og spørger, om det citat kan bruges.

Det er lidt ukonkret…  

Han rømmer sig.

“Jeg ringer til Søren og siger, at han skal styre sig med den dysekanon.”

 

“Det er min brøde”

Søren Gade vil meget gerne udtale sig til Feltspaden, men vi vil hellere bringe det, han skrev på Facebook tidligere i dag:

Jeg er major af reserven ved Jydske Dragonregiment. Jeg har været officer i 33 år og været medlem af officersforeningen siden 1984. Jeg har også siddet i bestyrelsen, da jeg elsker mit regiment.

Hvis jeg ikke må tage en dysekanon med ud i terrænet og få styr på nerverne, inden jeg holder en vigtig tale til min datters bryllup, så ved jeg ærlig talt ikke, hvad jeg betaler kontingent til.

Jeg beklager dybt, at jeg tog fejl med bagblæsten. Jeg har lært, at sikkerhedsafstanden er 30 meter. Men det er siden blevet ændret. Jeg skød efter 1981-reglerne. Det er min brøde. Jeg anede ikke, at reglerne var lavet om. Jeg har i god tro fyret den dysekanon af. 

Men undskyld til hundelufteren.

Og hunden. 

 

De bedste hilsener
Søren Gade

Om skribenten

Kaptajn Pjevs

Født i 1976 i Jelling. Blev udsendt til Helmandprovinsen i 2012 som delingsfører for 35 afghanske soldater i Camp Shorabak. Det var hans første og eneste udsendelse. Han taler aldrig om det.

Indtil sin opsigelse underviste han på Kampskolen i aftrækkerteknik med middelmådig succes.

Kaptajn Pjevs bor i dag i Køge, hvor han sælger støvler, høreværn og barduner fra en ladcykel bag stationen.

Nyhedsbrev

Om dette websted

Feltspaden leverer skarpe kommentarer og hårdfør journalistik om det danske forsvar.

Feltspadens indsigtsfulde historier er skrevet på ren fantasi. Enhver lighed med virkeligheden er en fejl, som vi ikke har fået rettet endnu.

Feltspaden på Instagram

Om dette websted

Feltspaden leverer skarpe kommentarer og hårdfør journalistik om det danske forsvar.

Feltspadens indsigtsfulde historier er skrevet på ren fantasi.

Enhver lighed med virkeligheden er en fejl, som vi ikke har fået rettet endnu.