Politik

Bandemedlemmer skal på skydebane i Borris

Læsetid: 3 minutter

En tilfældig familiefar. En hundelufter. En civil patruljebil fra Politiet. En sofa i Herlev. En hankat i Tingbjerg. Fem vinduer og en garageport i Mjølnerparken.

43 gange har bandemedlemmer affyret deres våben, siden konflikten mellem Loyal to Familia og Brothas brød ud i sommer.

Men det er langt fra altid, at de rammer deres mål.

Seks gange er det gået ud over sagesløse mennesker, dyr og møbler.

Der er i øjeblikket våbenhvile mellem banderne, så københavnerne får muligvis en tiltrængt pause fra skyderierne.

Samtidig vil regeringen skrue op for indsatsen, der skal stoppe banderne helt, men også højne sikkerheden i de områder, hvor banderne huserer, fortæller justitsminister Søren Pape Poulsen:

”Vi styrker exitprogrammerne, fjerner kontanthjælpen fra bandemedlemmerne, og vi sætter flere kameraer op i de udsatte områder. Derudover inviterer vi i samarbejde med Forsvaret alle bandemedlemmer på et kursus i Borris i Vestjylland,” siger justitsministeren.

I en måned skal bandemedlemmerne opholde sig i og omkring Borrislejren. Her skal de modtage undervisning i førstehjælp, skydning og konfliktløsning.

”Kurset skal forbedre kommunikationen mellem banderne og minimere risikoen for, at flere uskyldige bliver ramt,” skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

I Borrislejren er seniorsergent Ralf Hoffmann i gang med at finde skydeskiver, våben og ammunition frem til de kommende kursister.

Han er sammen med fire andre befalingsmænd blevet beordret til at stå for kurset, hvor medlemmer fra begge bander forventes at møde op.

”Vi begynder nok med løs ammunition,” siger Ralf Hoffmann og kigger nervøst ned på de 15 rifler, der ligger på et bord foran ham.

Planen er først at give bandemedlemmerne et grundkursus i våbenbetjening og sigteteknik, før de bliver sluppet løs på skydebanen.

Her skal bandemedlemmerne først vise, at de har styr på deres våben, før der kommer skarp ammunition i magasinerne.

”Det bliver en udfordring, især fordi de er vrede på hinanden,” siger Hoffmann og snupper en riffel fra bordet.

“Men hvis jeg kan bidrage til, at bandekonflikten kun går ud over de indblandede parter, er jeg tilfreds,” siger seniorsergenten, som håber at kunne give bandemedlemmerne et par gode råd med til København:

”De skal lære at stå stille og sigte, når de skyder på hinanden. Det nytter ikke noget at sidde på en scooter eller skyde ud af vinduet på en bil i fart. Stop op, tag sigte, klem langsomt på aftrækkeren,” siger han Ralf Hoffmann og tager ladegreb.

“Og så vil jeg foreslå dem at købe rifler frem for pistoler. Det gør det meget nemmere at ramme.”

Men er det ikke underligt at undervise kriminelle i skydning?

”Næ. Det har vi gjort i årevis i Irak og Afghanistan.”

Hvad vil du gøre, hvis de begynder at skyde på hinanden på skydebanen?

”Så løber jeg ind i en PMV og lukker lugerne, inden jeg slipper claymore løs og hører ‘Riders of the storm‘ i telehjelmen,” siger Ralf Hoffman og fisker en madpakke op fra sin lårlomme.

 

Om skribenten

Kaptajn Pjevs

Født i 1976 i Jelling. Blev udsendt til Helmandprovinsen i 2012 som delingsfører for 35 afghanske soldater i Camp Shorabak. Det var hans første og eneste udsendelse. Han taler aldrig om det.

Indtil sin opsigelse underviste han på Kampskolen i aftrækkerteknik med middelmådig succes.

Kaptajn Pjevs bor i dag i Køge, hvor han sælger støvler, høreværn og barduner fra en ladcykel bag stationen.

Nyhedsbrev

Om dette websted

Feltspaden leverer skarpe kommentarer og hårdfør journalistik om det danske forsvar.

Feltspadens indsigtsfulde historier er skrevet på ren fantasi. Enhver lighed med virkeligheden er en fejl, som vi ikke har fået rettet endnu.

Feltspaden på Instagram

Om dette websted

Feltspaden leverer skarpe kommentarer og hårdfør journalistik om det danske forsvar.

Feltspadens indsigtsfulde historier er skrevet på ren fantasi.

Enhver lighed med virkeligheden er en fejl, som vi ikke har fået rettet endnu.