Flyvevåbnet Politik

Enhedslisten kræver kampcykler i stedet for kampfly

Læsetid: 2 minutter

 

Tidligere på dagen meldte Enhedslisten ud, at de vil sætte en stopper for købet af kampfly. Det bliver alt for dyrt, alt for dumt, og kampflyene larmer så meget, at de overskrider alle støjgrænser ved flyvestationen.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er enig i det sidste. Han vil købe alle huse nær Flyvestation Skrydstrup og smide beboerne på gaden, så de kan få ro. Et andet sted.

Men nu fortæller Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, hvad hun i al hemmelighed har arbejdet på: En cykel, som hun mener er et bedre bud på fremtidens forsvar end de millarddyre kampfly.

“De er miljøvenlige, de koster næsten ingenting, og det er på mange måder en mere dansk krigsmaskine,” siger Eva Flyvholm.

F35-kampflyene vil koste 66,1 milliarder kroner i indkøb og drift. Det er Danmarks største statslige enkeltinvestering nogensinde, kalder DR det, fordi de har glemt, hvad deres egen arbejdsplads har kostet i mursten, glas og løn.

De nye kampcykler vil koste 300.000 kroner over en periode på 20 år, fortæller Eva Flyvholm.

“Det er vanvittigt at købe kampflyene. Økonomien hænger slet ikke sammen. Det siger Rigsrevision også. Men kampcyklerne her,” siger hun og holder et billede af en okkergul cykel op og peger på den lille motor over pedalerne. “De kører på diesel, de er næsten lydløse, og de kan køre 25 kilometer i timen lige op i hovedet på fjenden. Samtidig kommer piloterne ud i frisk luft i stedet for at sidde i et cockpit. Der er simpelthen ingen ulemper.”

Men cyklerne skal kunne bruges i krig, Eva…

“I Kroatien blev der også kørt cykelpatruljer, ved jeg. Jeg har kun fået positive tilbagemeldinger fra de fire soldater, jeg har talt med. Det eneste, de efterspørger, er en mulighed for at montere en lille kanon foran og en liter kaffe bagpå. Det skal vi nok få fikset. ”

Enhedslisten fremstiller forslaget på torsdag.

Om skribenten

Kaptajn Pjevs

Født i 1976 i Jelling. Blev udsendt til Helmandprovinsen i 2012 som delingsfører for 35 afghanske soldater i Camp Shorabak. Det var hans første og eneste udsendelse. Han taler aldrig om det.

Indtil sin opsigelse underviste han på Kampskolen i aftrækkerteknik med middelmådig succes.

Kaptajn Pjevs bor i dag i Køge, hvor han sælger støvler, høreværn og barduner fra en ladcykel bag stationen.

Nyhedsbrev

Om dette websted

Feltspaden leverer skarpe kommentarer og hårdfør journalistik om det danske forsvar.

Feltspadens indsigtsfulde historier er skrevet på ren fantasi. Enhver lighed med virkeligheden er en fejl, som vi ikke har fået rettet endnu.

Feltspaden på Instagram

Om dette websted

Feltspaden leverer skarpe kommentarer og hårdfør journalistik om det danske forsvar.

Feltspadens indsigtsfulde historier er skrevet på ren fantasi.

Enhver lighed med virkeligheden er en fejl, som vi ikke har fået rettet endnu.