Politik Værnsfælles

Forsvaret har brugt 139 millioner om året på nisser

Læsetid: 3 minutter

 

Det danske forsvarsministerium har årligt brugt 139 millioner på et hidtil hemmeligholdt program, der har undersøgt overnaturlige væsner i form af nisser.

Det bekræftede ministeriet overfor Feltspaden i går aftes.

Initiativet til programmet med navnet ‘Advanced Goblin Threat Identification Program’ kom fra en nu pensioneret efterretningsofficer ved navn Henry Bro Reddersen.

I 2007 kom nisse-programmet på Forsvarministeriets budgetter, og det stod på frem til 2012, hvor det ifølge ministeriet blev lukket ned.

“Det blev besluttet, at der var andre problemstillinger med højere prioritet, der krævede finansiering. Det var i Forsvarets interesse at foretage ændringer,” siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

Men selvom programmet blev nedprioriteret og skrottet, holder Henry Bro Reddersen fast i, at det var et vigtigt program:

“Jeg er hverken flov over det, jeg skammer mig ikke over det, og jeg er ikke ked af, at jeg fik det sat i gang. Jeg synes, at det er en af de gode ting, jeg gjorde i min tid.”

I løbet af programmets levetid blev en række tilfælde identificeret og siden betegnet som “uregelmæssigheder”.

Blandt andet har der ifølge Forsvarets egne video- og lydoptagelser været møder eller sammenstød mellem gårdejere og overnaturlige væsner, som ville have risengrød med smør.

Der skulle angiveligt også være foretaget interview med 54 danskere, der siger at være stødt på de piberygende, små væsner iklædt rød tophue og vadmelsklæder.

En anden undersøgelse, som programmet har stået for, var af en episode, der viser videooptagelser af det, der betegnes som en “nissefamilie”.

På optagelserne er væsnerne omgivet af et lysende objekt af ukendt oprindelse på størrelse med en barnevogn. Den hopper de alle op i, inden objektet med høj hastighed forsvinder henover de frosne marker og ind mod den nærmeste by, Ikast i Østjylland.

Efter Forsvarsministeriet løftede sløret for programmet i går, har Henry Bro Reddersen selv kommenteret på historien på Facebook:

“Nisserne er derude. Seriøst.”

Ifølge Henry Bro Reddersen er det sjældent, at observationer af uidentificerede væsner kommer højt nok op i militærets lag til at blive undersøgt, fordi efterretningsofficererne ofte er bange for at blive latterliggjort.

Når programmet er forblevet en hemmelighed siden 2007, skyldes det, at ingen ønskede en diskussion om finansieringen af nisse-programmet. Det hele foregik derfor uden kvitteringer, med sorte penge og i et kodesprog, der blandt andet gik ud på at erstatte ordet nisse med taliban i alle rapporter.

Samtidig var det kun en lille kreds, der vidste, hvad der reelt foregik.

“Claus Hjort kender til det, Per Stig Møller kender til det, og jeg kender til det. Det er det. Det var sådan, vi ville have det,” siger Henry Bro Reddersen, der i dag bruger det meste af sit pensionist-liv på at undersøge fænomenet Krølle-Bølle.

Det har ikke været muligt for Feltspaden at få en kommentar fra Per Stig Møller, da han er midt i et essay om George Orwell og derfor ikke orker at kommentere på “krige, nisser og småpenge.”

Om skribenten

Kaptajn Pjevs

Født i 1976 i Jelling. Blev udsendt til Helmandprovinsen i 2012 som delingsfører for 35 afghanske soldater i Camp Shorabak. Det var hans første og eneste udsendelse. Han taler aldrig om det.

Indtil sin opsigelse underviste han på Kampskolen i aftrækkerteknik med middelmådig succes.

Kaptajn Pjevs bor i dag i Køge, hvor han sælger støvler, høreværn og barduner fra en ladcykel bag stationen.

Nyhedsbrev

Om dette websted

Feltspaden leverer skarpe kommentarer og hårdfør journalistik om det danske forsvar.

Feltspadens indsigtsfulde historier er skrevet på ren fantasi. Enhver lighed med virkeligheden er en fejl, som vi ikke har fået rettet endnu.

Feltspaden på Instagram

Om dette websted

Feltspaden leverer skarpe kommentarer og hårdfør journalistik om det danske forsvar.

Feltspadens indsigtsfulde historier er skrevet på ren fantasi.

Enhver lighed med virkeligheden er en fejl, som vi ikke har fået rettet endnu.