Nu kan soldater igen bestille koordinat-pizza i Oksbøl


Læsetid: 2 minutter

De ældste overkonstabler husker det.

Tilbage i 90’erne kunne soldater bestille pizza på et ottecifret koordinat, når de var på øvelse i Oksbøl.

En ukendt artilleriobservatør lærte i 1996 ejeren af Pizza Pronta, hvordan man finder vej på et hærkort. Derefter kunne soldater få pizzaer direkte ned i skyttehullet, når de var på øvelse.

Desværre lukkede spisestedet få år efter.

Rygterne siger, at Sundhedsstyrelsen var målløse over en kummefryser i baglokalet. Andre taler om en påsat brand, der kunne ses og lugtes helt til Billum.

Nogle mener, at ejeren blev så rig på konceptet, at han i dag bor i en bungalow på Bali. En enkelt mener, at det var en misforstået asylsag, der fik Pizza Pronta til at lukke.

Ingen ved det.

Men nu kan soldater igen bestille koordinat-pizza i Oksbøl.

Henad gaden op til pigen

Rafed Mahmoud havde travlt i sidste uge.

2.000 soldater fra hele verden var på øvelse i Oksbølterrænet, og mange af dem havde allerede opdaget, at de kunne få lun pizza leveret til vagtposten i skovkanten, til bivuakken, ned i kørehullet på den pansrede mandskabsvogn eller halvvejs på patruljen til Brikby.

234 pizzaer kørte Rafed ud i øvelsesterrænet i forrige uge.

Rafed Mahmoud ejer Pizza Italia, der ligger midt i Oksbøl by.

Han vil ikke fortælle, hvem der har lært ham at læse koordinater på et hærkort, men han kender tydeligvis de huskeremser, der bliver banket ind i hovederne på de værnepligtige:

”Henad gaden op til pigen,” siger Rafed og viser på kortet, hvor han var sidst: I et levende hegn ikke langt fra Grærup Havvej.

”Det var til to konstabler. De bad mig parkere bilen på afstand og gå dem i møde med en rød lommelygte. Jeg tror, de var bange for at blive opdaget af deres overordnede,” griner han.

Når Rafed Mahmoud kører ud i sin sorte Citroën Berlingo, har han altid pandelampe, kompas, gummistøvler, hærkort og otte rammer Monster med.

Det koster 30 kroner at få leveret mad under en øvelse.

“Men hvis jeg skal køre mørklagt, er det 40 kroner. Det er svært i en Berlingo,” siger Rafed og peger på en bule i venstre forskærm.

 

Kuffen i Oksbøl opruster i kampen mod koordinat-pizzaer