Veteraner

Nyt tilbud hjælper veteraner i junglen af tilbud

Læsetid: 3 minutter

 

”Jeg ved ikke, hvem jeg skal ringe til.”

Den sætning hørte Lene Neksø Hansen så mange gange i sit tidligere job som militærpsykolog, at hun nu har startet en telefonlinje med navnet: Veteranomstillingen.

”Der er så mange tilbud til veteraner, at de ofte har svært ved at finde ud af, hvor de skal ringe hen, og om de overhovedet må ringe,” siger Lene Neksø Hansen.

”Mange er for eksempel usikre på, om de kan ringe til Veterancenteret, selvom det ikke handler om PTSD. Og de kan slet ikke finde rundt i det hav af over 200 organisationer, veterancafeer, støtteordninger, klubber og netværkstilbud, der findes. Det hjælper vi dem med,” siger psykologen og holder et stort ark op med telefonnumre og adresser på alle de tilbud, der findes i Danmark.

”Der kommer et par nye om måneden, men jeg tror, at vores liste er komplet.”

Lene Neksø Hansen havde for 14 dage siden en tidligere overkonstabel i røret. Han følte sig stresset, men mente ikke, at det havde noget med Forsvaret eller hans udsendelser at gøre. Han tænkte, at det nok nærmere handlede om, at han er i gang med en uddannelse som smed, og at hans kæreste lige er gået fra ham. Han var i tvivl om, hvorvidt han kunne tillade sig at kontakte Forsvaret.

”Jeg fortalte ham, at han sagtens kunne ringe til Veterancenteret med den slags problematikker, og i går fik jeg at vide, at han siden har takket ja til ti psykologsamtaler. Det var en god nyhed.”

Men hvordan finder veteranerne jeres telefonnummer?

”Ligesom de andre. Men vi arbejder på at gøre os mere synlige ved hjælp af reklamer på Facebook og i aviserne. ”

Ligesom de andre tilbud til veteraner gør?

”Jeg kan godt se, hvor du vil hen, men på længere sigt håber vi på at kunne tilbyde rådgivning i fysiske lokaler flere steder i landet.”

Ligesom Veteranhjemmene?

”Ligesom dem, ja. Men man skal se os som en guide, en stifinder i skoven af mange gode tilbud, der alle arbejder i forskellige retninger, og hvor ingen taler et fælles sprog. Det her er et forsøg på at hjælpe forvirrede veteraner hen til det rigtige tilbud.”

Lene Neksø Hansen peger på arket med kontaktoplysninger på alle landets veteran-tilbud.

”Veteraner, der er stressede eller depressive eller angste, er i forvejen skrøbelige. De har svært ved at holde fokus. En rask person ville heller ikke vide, hvem det er smartest at ringe til først på den her liste.”

Veteranomstillingens telefonnummer er: +48 757538011

Der er åben hver mandag fra 14.30 til 14.45.

Om skribenten

Kaptajn Pjevs

Født i 1976 i Jelling. Blev udsendt til Helmandprovinsen i 2012 som delingsfører for 35 afghanske soldater i Camp Shorabak. Det var hans første og eneste udsendelse. Han taler aldrig om det.

Indtil sin opsigelse underviste han på Kampskolen i aftrækkerteknik med middelmådig succes.

Kaptajn Pjevs bor i dag i Køge, hvor han sælger støvler, høreværn og barduner fra en ladcykel bag stationen.

Nyhedsbrev

Om dette websted

Feltspaden leverer skarpe kommentarer og hårdfør journalistik om det danske forsvar.

Feltspadens indsigtsfulde historier er skrevet på ren fantasi. Enhver lighed med virkeligheden er en fejl, som vi ikke har fået rettet endnu.

Feltspaden på Instagram

Om dette websted

Feltspaden leverer skarpe kommentarer og hårdfør journalistik om det danske forsvar.

Feltspadens indsigtsfulde historier er skrevet på ren fantasi.

Enhver lighed med virkeligheden er en fejl, som vi ikke har fået rettet endnu.