Du kender titlerne. ‘Operation Bøllebank’. ‘Crazy Coy’. ‘Jæger – I krig med eliten’. ‘Et liv på kanten’. ‘Efter krigen’. ‘Med støvlerne på’. Listen med bøger skrevet af soldater, der fortæller om deres oplevelser, er lang. Meget lang.
Forlagene elsker det. Læserne elsker det. Go’ Morgen Danmark lapper det i sig.
For den tidligere oversergent Jesper ”Loco” Nielsen var det de hurtige penge, der lokkede ham hen til tastaturet. Efter otte år i Hæren og to udsendelser til Afghanistan var han sikker på, at han kunne få en bestseller ud af sine oplevelser.
”Men jeg gik totalt i stå,” siger han.
Han læste alle de andre bøger fra danske soldater og mistede modet.
”Jeg er ikke jægersoldat. Jeg mangler ikke en arm. Jeg var ikke udsendt i den mest blodige periode i Afghanistankrigen, som dem fra Crazy Coy åbenbart var. Mit kompagni var ikke noget særligt. Vores opgaver var sjældent farlige, og hvis de var, var det på sådan en helt almindelig farlig måde. Jeg har ikke engang været taget til fange, siger Jesper ”Loco” Nielsen og tilføjer:
”Der var selvfølgelig den der conduct after capture-øvelse, hvor vi blev spærret inde i to døgn, men det var jo i Varde,” siger han og sukker.
Forlaget Lindhardt og Ringhof har udgivet otte bøger med soldateroplevelser og redaktøren Elisabeth Wissenberg fortæller, at B.S. Christiansens bog Et liv på kanten indtil videre har solgt 900.000 eksemplarer.
”Det er et ønske om at fortælle, hvad det er, soldaterne kommer ud til, når de bliver udsendt. Det er nogle stærke historier, de kommer hjem med, og det er vigtigt, at vi som samfund forstår dem,” siger redaktøren.
Det synes Kenneth ”Loco” Nielsen også. Men hans ture til Afghanistan var simpelthen for almindelige til en bog. Det kan han godt se nu.
”Jeg var bare en i flokken,” siger han trist, inden han pludselig udbryder: ”Jeg kunne selvfølgelig digte noget og skrive en roman! Ligesom den der Operation Bøllebank.”